2 mins read

Recompensarea copiilor

In perioada liceului am dat meditatii copiilor din vecini care nu se descurcau bine cu matematica.  Majoritatea aveau 10-12 ani, dar nici macar unul nu era interesat cu adevarat la scoala. Tin minte ca aveam o “eleva” care nu facea altceva decat sa se gandeasca ce haine la moda sa isi mai cumpere . Bineinteles, cu bani de la parinti. Intr-una din zile am intrebat-o ce suma ii dau parintii saptamanal, crezand ca si-a pus deoparte ceva bani si vrea sa isi cumpere ceva frumos. Raspunsul m-a dat pe spate – “pai mama si tata imi dau in fiecare zi cati bani vreau eu” . Stiind ca parintii fetei nu castigau foarte mult, si nici ea nu avea note bune la scoala ( ba chiar era in pragul corigentei, ca de-aia o trimiteau la meditatii, sa ii mai intre ceva in cap ) am crezut ca este recompensata pentru ceea ce facea in casa. Nu era cazul, pur si simplu daca parintii nu ii faceau poftele facea un scandal enorm de o stiau si blocurile invecinate.

Eu, de exemplu, cand aveam 12-14 ani eram recompensata cand ajutam la curatenie, dupa aceea am incercat sa imi castig singura banii. Ma uit acum la acea fosta “eleva” – e o adevarata pitipoanca, in fiecare noapte e in club , a terminat cu chiu cu vai un liceu dar nu are de gand nici sa se duca la facultate, nici sa se angajeze. De ce sa nu fie tinuta in puf de parinti ?

Fiindca nu imi doresc ca fiul meu sa considere ca poate primi orice fara a da ceva in schimb am inceput inca de acum , desi are de-abia  2 ani si jumatate, un mic sistem de recompensare. Avand in vedere ca ii place sa ma ajute cand sterg praful, sau cand curat cartofi m-am gandit sa ii dau cate 2 lei de fiecare data cand ma ajuta. Stiti ce face fiul meu cu acei bani ? Se duce si ii pune in buzunarul de la geaca, apoi cand mergem la magazin pentru a cumpara paine se duce la raftul cu pufuleti, isi ia o punga , se duca la casa si scoate cei doi lei din buzunar pentru a-si plati punguta. Si cand ma uit la el e asa mandru ca plateste el pufuletii incat ma gandesc ca pe viitor va tine minte aceste lucruri si va realiza ca banii nu pica din cer, ca acei banii ii primesti ca rasplata pentru munca depusa.

Acum spuneti voi, nu am motive sa fiu mandra de baiatul meu ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *