1 min read

Cele mai periculoase amenintari informatice ale anului 2009

Expertii in securitate informatica ai Kaspersky Lab atrag atentia asupra celor mai periculoase amenintari care vor afecta utilizatorii de PC-uri in 2009.

Una dintre cele mai frecvente metode de infectare a PC-urilor este prin intermediul dispozitivelor de stocare de tip flash USB, CD sau DVD. Navigarea pe internet se afla pe locul doi in ierarhia celor mai importante amenintari informatice. Se estimeaza ca mai mult de jumatate din atacurile informatice ale anului 2009 vor proveni de pe situri web.

Serviciile financiare si de banking online care permit plati electronice, gestiunea conturilor, schimburi valutare si alte operatiuni, inregistreaza o crestere rapida. De aceea, expertii Kaspersky Lab considera ca fraudele pe internet precum phishing-ul si furtul de detalii bancare vor avea o amploare si mai mare in 2009.

In 2008, a fost observata o crestere a atacurilor generate de hackeri si a virusilor foarte complecsi, a caror anihilare necesita utilizarea unor tehnologii avansate. Analistii de la Kaspersky Lab prognozeaza pentru 2009 o crestere a acestui gen de programe periculoase. De asemenea, atacurile vor exploata vulnerabilitatile din sistemele de operare si din aplicatiile foarte cunoscute, orientandu-se in 2009 mai ales asupra noului sistem de operare Windows 7.

Specialistii mai atrag atentia si asupra falselor programe antivirus, care „detecteaza” virusi inexistenti in computer si incearca sa convinga „victimele” ca trebuie sa plateasca o anumita suma de bani pentru anihilarea lor.

Pentru a proteja utilizatorii in fata unor astfel de situatii, expertii Kaspersky Lab recomanda tuturor producatorilor de solutii antivirus sa foloseasca ultimele tehnologii de protectie proactiva, serviciile publice de clasificare a gradului de risc, restrictionarea drepturilor de acces mai ales pentru aplicatiile descarcate de pe internet, sisteme de gestiune a actualizarilor de securitate precum si folosirea listelor de aplicatii sigure.

Sursa: Kaspersky Labs Romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *