In plina criza financiara trebuie sa ne gandim la economii.

1. Ne pasa prea mult de aspectul masinii

Menirea masinii este a ne transporta dintr-un loc in altul , dar multi dintre noi vedem lucrurile altfel. Credem ca este oglinda noastra, ca ne reflecta stilul, potenta financiara. De aceea schimbam masinile in fiecare an, desi ar trebui sa profitam de cea pe care o avem atat cat se mentine functionala si sa investim banii economisiti.

2. Ne simtim indreptatiti
Multi cred ca doar traiul scump se asorteaza cu cerintele lumii moderne. Doar lucrurile extravagante si serviciile de lux raspund nevoilor. In cazul acesta nu te gandesti sa restrangi cheltuielile , ba chiar apelezi la institutii bancare pentru acordarea de imprumuturi.

3. Nu sunt diversificate investitiile
Nu degeaba circula vorba ” Nu-ti pune toate ouale in acelasi cos”. Multi au patit-o facand exact acest lucru. Ar fi bine sa ne amagim ca avem destul timp pentru a face investitii, pentru ca anii trec si nu mai e mult pana ne vom trezi pensionari carora nu le ajung banii nici pentru a manca decent.

4. Nu face ceea ce iti place
Daca induri compromisul de a munci fara sa aduni satisfactii profesionale, ci doar banesti, nu te gandi ca iesi in castig. Chiar daca statul de plataaduce dovada unui salariu maricel.

5. Cumperi lucruri pe care nu le folosesti
Daca te uiti prin casa, prin sifoniere, vei gasi foarte multe obiecte pe care nu le-ai folosit in ultimul an. Chiar daca probabil mai tarziu vor fi utile, in momentul de fata toate aceste obiecte reprezinta bani blocati.

6. Nu pretuiesti valoarea
Ai ajuns sa cheltuiesti fara a exista necesitatea existentei unor lucruri in viata si in casa ta. Si de fapt cu achizitionam lucruri costisitoare, ci ne fac cu ochiul ofertele ieftine, lucruri de o calitate indoielnica.

7. Nu vrei sa inveti
Odata ce te-ai vazut cu diploma de absolvent universitar in mana ai terminat cu cititul si studiatul. Te-ai saturat deja de manuale pline de teorii sau de expuneri care abunda in presupuneri. Dorinta de a invata cum sa evoluezi in cariera este esentiala, daca vrei sa iti imbunatatesti starea financiara.

8. Ai o casa prea mare
Achizitionare unei case mai mare decat te tine bugetul atrage dupa ea cheltuieli in plus pe rate, taxe marite si intretinere mare. Cand iti vei da seama ca banii blocati in valoarea vilei nu pot fi folositi , te vei gandi sa o vinzi. Dar in acel moment va trebui sa iti micsorezi nivelul de trai, lucru putin probabil.

9. Nu profiti de ocazii
De multe ori succesul altora ti se pare facil, stradaniile celorlalti iti par neinsemnate , si de cate ori faci cunostinta cu ideea de afaceri a vreunui magnat , iti dai o palma peste frunte si spui : “Puteam si eu sa ma gandesc la asta “. Trebuie sa fii cu ochii in patru sa depistezi toate oportunitatile.